‘Archeologische waarde’ beperken

Leeuwarden - Provincie Fryslân roept gemeenten op om bij verbouw of nieuwbouw op een verantwoorde maar werkbare wijze om te gaan met gebieden met archeologische waarde. Bij boeren gaat het binnen Friesland om enkele honderden plekken op agrarische grond.

De gemeenten zijn beslissingsbevoegd om daarin reële maatregelen te nemen die de boer niet op te hoge kosten drijven. Want archeologische waarde betekent vaak een onderzoek. En de kosten daarvoor zijn voor rekening van de boer die wil uitbreiden of nieuwbouw wil plegen.
De gebieden met ‘archeologische verwachtingswaarde’ zijn wat LTO Noord Fryslân betreft te ruim bemeten en leveren daardoor in de praktijk onnodige belemmeringen op. Voorzitter Geart Kooistra: ‘Als gevolg hiervan worden agrarische bedrijven te vaak geconfronteerd met duur archeologisch onderzoek, terwijl de noodzaak daarvoor ontbreekt.’
Voor LTO Noord is het van belang dat er een praktische definitie komt voor wat verstaan wordt onder ‘normaal agrarisch gebruik’ en ‘beheer van grond’. Niet alle grondbewerkingen zijn namelijk even ingrijpend. De provincie roept gemeenten op om initiatieven vanuit het bedrijfsleven te steunen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer