Veel agrariërs in overtreding

Haarlemmermeer/Nieuwkoop - Het Hoogheemraadschap van Rijnland is teleurgesteld na een opvallend groot aantal geconstateerde overtredingen bij gebruik van bestrijdingsmiddelen langs slootkanten.

Handhavers van Rijnland troffen de afgelopen weken opvallend vaak sloottaluds en oevers die soms totaal waren ‘doodgespoten’ in de Haarlemmermeer en delen van de gemeente Nieuwkoop. Dit duidt op het verkeerd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en spuiten op plaatsen waar dat verboden is. Rijnland gaat daarom intensiever controleren en wijst overtreders op verregaande sancties die kunnen volgen.
‘Erg jammer dat een aantal agrariërs het verpest voor goedwillenden’, zo spreekt hoogheemraad Hans Schouffoer zijn teleurstelling uit. ‘We steken veel tijd in voorlichting, maar moeten nu toch de controles gaan opvoeren. Veel agrariërs doen het goed. Zo werken we bijvoorbeeld nauw samen met de boomteeltsector in een proef die gericht is op het zorgvuldig omgaan met bestrijdingsmiddelen.’
Rijnland gaat de komende maanden dagelijks surveilleren, ook in het weekeinde en ’s avonds. Ook wil het hoogheemraadschap in gesprek met agrarische belangenorganisaties.

Overleg

Voorzitter Wim Kelder van LTO Noord Alphen/Nieuwkoop is onaangenaam verrast door het persbericht van Rijnland. ‘Vreemd dat ze dit zo communiceren. Normaal hebben we goed contact met het waterschap en zoeken zij eerst overleg bij overtredingen. We werken met zijn allen zo hard aan de waterkwaliteit en dan krijg je opeens zo’n bericht.’
Naar aanleiding van boeterapporten van Rijnland kan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stevige boetes opleggen. Ook kan de NVWA een deel van de Europese steun inhouden. ‘Laat het alsjeblieft niet zover komen’, zegt Schouffoer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer