In juli duidelijkheid stalkeuring

LTO maakt zich zorgen dat het tekort aan dierenartsen bij de NVWA in de zomerperiode zal leiden tot meer problemen. Achter de schermen wordt hard gewerkt om via IKB Varken de stalkeuring weer terug te krijgen. De verwachting is dat hierover begin juli duidelijkheid komt.

Ilona LesscherDe Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft nu op piekmomenten te weinig dierenartsen voor het keuren van vee. Dat schreef staatssecretaris Sharon Dijksma deze week in een brief aan de Tweede Kamer. Vanaf 1 maart tot 9 mei zijn er vijf dagen geweest waarop in totaal 51 keuringen naar de volgende werkdag zijn verschoven.
‘In de zomermaanden is de bezetting bij de NVWA lager doordat mensen met vakantie zijn, terwijl in die periode door hogere temperaturen meer transporten ‘s nachts of ‘s morgens vroeg plaatsvinden. De klepkeuring is daar niet op ingericht’, zegt beleidsmedewerker Henk Boelrijk.
Boelrijk voorziet grote logistieke problemen op het moment dat keuringen naar de volgende werkdag worden verplaatst. Ter illustratie noemt hij de langere wachttijden die daaruit voortvloeien. ‘Beide zijn ongewenst uit oogpunt van dierenwelzijn en kosten.’

IKB Varken

Dijksma trok dit voorjaar de erkenning van QLL - kwaliteitsregeling met voorschriften betreffende transport en verzamelen van landbouwhuisdieren - in. De stalkeuring, een van de faciliteiten binnen QLL, kwam daarmee te vervallen. LTO zet samen met NVV alles in het werk om de stalkeuring weer terug te krijgen.
Er worden gesprekken gevoerd met het ministerie van Economische Zaken over het opnemen van een transportmodule in IKB Varken die dierenwelzijn en diergezondheid moet borgen. ‘Het implementatieplan is klaar en het tijdspad uitgestippeld’, zegt Boelrijk. Hij verwacht dat begin juli het besluit valt of het systeem wordt geaccepteerd of niet en de stalkeuring al dan niet weer wordt toegestaan.
Het systeem richt zich op varkenshouders die exporteren en gebruik willen maken van stalkeuring. De module is vrijwillig en de varkenshouder is verantwoordelijk voor een correcte gang van zaken. Boelrijk: ‘Hoe sneller de mogelijkheid van stalkeuring er weer komt, des te beter.’
De realisatie van een nieuwe databank I&R Varken en VVL dat is gekoppeld aan elektronische I&R (na 2015) en een centrale database voor ritgegevens (inclusief gps-gegevens) versterken, wanneer ze operationeel zijn, de nieuwe module IKB Varken Exporterende Varkenshouders/Transporteurs.

Extra dierenartsen

Om de piekmomenten te ontlasten heeft de NVWA twintig extra dierenartsen aangenomen. Een deel daarvan wordt versneld opgeleid om de knelpunten op te lossen. Eerder werden openingstijden van de verzamelcentra waarnaar toe kan worden uitgeweken al verruimd. Keuringen kunnen nu tussen 4 en 22 uur plaatsvinden, terwijl dit van 7 tot 18 uur was.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer