Gewas vraagt herstelbemesting

In verschillende regio’s in Nederland is de afgelopen periode zo veel regen gevallen dat het voor de ontwikkeling van de gewassen nodig is een herstelbemesting uit te voeren.

Haijo DoddeDe mogelijkheid tot herstelbemesting bij extreme neerslag is opgenomen als calamiteitenmaatregel in het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn.
Bij LTO-vakgroep Akkerbouw komen de laatste dagen veel vragen binnen van akkerbouwers over hoe en wanneer ze gebruik kunnen maken van deze regeling.
‘Vanuit het hele land krijgen we telefoontjes van bezorgde boeren die willen bijmesten om hun gewassen aan de gang te houden’, zegt vakgroepvoorzitter Jaap Haanstra. ‘Zij willen weten of ze nu daadwerkelijk extra stikstof mogen strooien.’
De regeling om bij te mesten geldt in principe vanaf 1 januari 2014. De voorwaarden zijn onder meer dat in één etmaal meer dan 50 millimeter water is gevallen of 60 millimeter in twee opeenvolgende etmalen. Ook moet er sprake zijn van te verwachten financiële opbrengstderving.
Bijmesting is toegestaan tot maximaal 25 procent boven de stikstofgebruiksnorm in het betreffende gewas. Akkerbouwers die gebruikmaken van de regeling moeten dit vooraf melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Volgens Haanstra is er vooral onduidelijkheid over wanneer concreet bijgemest kan worden en over de rapportage van werkelijke neerslaghoeveelheden en de verwachte opbrengstderving.
Een woordvoerder van RVO vertelt dat aanmelden voor de regeling nog niet mogelijk is en dat er dus ook nog geen aanvragen voor herstelbemesting zijn gedaan. Voor implementatie van de regeling in de Meststoffenwet geldt nog een zogeheten consultatieperiode. De termijn daarvoor loopt tot 15 juli.
Afhankelijk van de reacties kan de regeling worden aangepast. Als de regeling definitief is, dan geeft RVO een toelichting op de inhoud en de bijbehorende procedure, meldt de woordvoerder.

Te laat

Haanstra wijst er nadrukkelijk op dat er nu sprake is van een calamiteit en dat voor de herstelbemesting half juli te laat is. De LTO-vakgroep Akkerbouw legt bij het ministerie van Economische Zaken het verzoek neer om de invoering van de regeling te versnellen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer