Biogasvereniging Achterhoek zoekt nieuwe leden

Varsseveld - De biogasvereniging Achterhoek zoekt nieuwe leden die willen investeren in mestverwerking.

Jacomien VoorhorstDe vereniging heeft meer dan honderd leden, waarvan er negentig daadwerkelijk willen investeren in de installatie, volgens secretaris Gerard Boenink van de vereniging. ‘Ruim tachtig leden kunnen ook mest leveren.’
Het voorbereidingstraject voor de bouw van de installatie duurt al ruim tien jaar. De officiële oprichting van de biogasvereniging was op 7 april 2015. Maar inmiddels zijn sommige leden van het eerste uur afgehaakt. ‘Ze hebben geen bedrijf meer of hebben gewijzigde bedrijfsplannen. We hebben dus nog een stuk of vijf, zes investeerders nodig’, denkt Boenink.
De mogelijke bouw van de biogasinstallatie verkeert na tien jaar voorbereiding momenteel in een cruciale fase.
Er is een bouwlocatie gevonden in Varsseveld en ook de bouwvergunning is inmiddels rond.

Groen gas

In december 2013 is de SDE+-beschikking afgegeven voor subsidie op jaarlijkse levering van 8 miljoen kuub groen gas aan het aardgasnet, genoeg voor ongeveer 6.000 Achterhoekse huishoudens. Het gaat om een installatie met volledige verwerking van digestaat. Als bijproduct wil de vereniging bermgras en ander maaisel gaan gebruiken.
Verder voldoet de installatie aan de eisen van verplichte mestverwerking.

Businessplan

Het businessplan omvat de vergisting en verwerking van onder andere 95.000 ton mest vanuit een coöperatieve organisatievorm. ‘In juli hopen we het businessplan rond te hebben’, zegt Boenink.
Ondertussen is de vereniging bezig om bij verschillende bedrijven offertes voor de bouw aan te vragen. Als alles meezit kan de bouw in december van dit jaar van start gaan.
‘We gaan spannende maanden tegemoet’, denkt Boenink. ‘Maar we gaan er voor’.
Boeren die meer willen weten over de voorwaarden en kosten om lid te worden van de biogasvereniging kunnen contact opnemen met een van de bestuursleden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer