'Plantenschimmels zijn net griepvirussen'

Het ontwikkelen van planten die immuun zijn voor schimmelziekten is een grote uitdaging voor wetenschappers. 'Het is misschien wel het beste te vergelijken met het ontwikkelen van griepvaccins', vindt professor Pierre de Wit van Wageningen UR.

%27Plantenschimmels+zijn+net+griepvirussen%27
© Nieuwe Oogst

Een plant immuun maken voor één type schimmel lukt vaak nog wel. Maar plantenschimmels ontwikkelen net als griepvirussen steeds nieuwe varianten, omdat ze zich aanpassen en zo ontsnappen aan het immuunsysteem van een plant.

Daardoor is het vaak lastig om planten te ontwikkelen die gedurende vele jaren immuun blijven tegen een schimmel. Dat is alleen haalbaar met planten die beschikken over voldoende immuungenen om nieuwe uitbraken van ziekten tegen te gaan.

Afscheidslezing

Professor Pierre de Wit maakt de vergelijking tussen plantenschimmels en griepvirussen in de lezing die hij morgen houdt bij zijn afscheid als hoogleraar Fytopathologie aan Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR.

Pierre de Wit zorgde met zijn groep in de jaren tachtig en negentig voor een beter begrip van het gen-om-genmodel in de plantenziektekunde. Voor plantenveredelaars is deze moleculaire kennis over ziekteverwekkers en immuungenen enorm belangrijk.

Weerstand voorspellen

Veredelaars kunnen mede dankzij het onderzoek van Pierre de Wit ín de plant kijken en beter voorspellen of de weerstand tegen een ziekteverwekker al of niet lang stand zal houden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer