Nieuw+middelenetiket+later
© Nieuwe Oogst

Nieuw middelenetiket later

Staatssecretaris Sharon Dijksma stelt de heretikettering van insecticiden en fungiciden uit tot respectievelijk 1 januari 2018 en 1 januari 2019.

Ze schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. Voor herbiciden zijn de nieuwe etiketten al wel beschikbaar.

De heretikettering heeft betrekking op het samenvoegen van het gebruiksvoorschrift en de gebruiksaanwijzing van middelen. Doel is de voorschriften eenduidiger, makkelijker leesbaar en gebruiksvriendelijker te maken.

Wettelijk verplicht

De vertraging bij de insecticiden en fungiciden heeft met name betrekking op bepaalde gebruiksbeperkingen die in het nieuwe format als wettelijk verplicht voorschrift zullen gelden. Dit kan met name in bedekte teelten ten koste gaan van de toelating van middelen.

Dijksma zegt het belangrijk te vinden dat de nieuwe etiketten uniform zijn en goed aansluiten bij de toelatingsaanvraag. Maar ze wil ook rekening houden met de gebruikspraktijk op de bedrijven.

Passende maatregelen

Daarom besluit ze tot uitstel van de heretikettering bij genoemde middelen. Met het uitstel geeft de bewindsvrouw de betrokken partijen de gelegenheid om passende maatregelen te nemen om te komen tot uniforme etiketten.

Weer

 • Vrijdag
  10° / 4°
  15 %
 • Zaterdag
  11° / 0°
  10 %
 • Zondag
  10° / 0°
  10 %
Meer weer