LTO: einde gesteggel etiket herkomst

Het land van geboorte hoeft niet op het herkomstetiket te komen. LTO Nederland en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) pleiten daarvoor in een brief aan de Europarlementariërs in Brussel.

LTO%3A+einde+gesteggel+etiket+herkomst
© Twan wiermans

Op het etiket van vers vlees moet in de toekomst vermeld staan waar het dier is afgemest en geslacht. Dat hebben de lidstaten begin december besloten.

De regels gelden nu al voor rundvlees. Vanaf december 2014 moet dat ook gaan gelden voor vers vlees van kippen, varkens, geiten en schapen.

Hoge kosten

Op het label hoeft niet te staan waar het dier is geboren. Volgens de Europese Commissie vraagt dat om een geheel nieuw registratiesysteem. Dat brengt te hoge kosten met zich mee.

In het Europees parlement ligt echter een voorstel waarin wordt gesteld om toch het land van geboorte op het etiket te zetten.

Lastenverzwaring

LTO en COV vinden dit veel te ver gaan. 'Het betekent vooral een extra lastenverzwaring voor het bedrijfsleven', zegt Maarten Rooijakkers namens LTO Nederland.

'Nederland heeft een sterke exportpositie van varkensvlees. Het noemen van het land van geboorte op het etiket benadeelt de exportpositie van de Nederlandse varkenssector', aldus Rooijakkers.

Stemmen

Donderdag stemmen de Europarlementariërs over dit voorstel. Mocht het parlement het voorstel aannemen, dan wordt mogelijk een eerder genomen besluit heroverwogen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer