Impasse+Uithoorn+landbouwverkeer
© Nieuwe Oogst

Impasse Uithoorn landbouwverkeer

LTO Noord beraadt zich nog over volgende stappen nu de Irenebrug over de Amstel in Uithoorn voor landbouwverkeer gesloten dreigt te worden, waardoor boeren kilometers om moeten rijden.

Gemeente Uithoorn wil de brug in de voormalige N201 komend najaar afsluiten voor alle verkeer. Half mei werd het aquaduct in de nieuwe N201 geopend, maar landbouwverkeer mag hiervan geen gebruik maken.

'Er zijn boeren die uit protest een weg willen blokkeren, maar daar nemen we afstand van. Acties langs de weg vinden we prima', laat voorzitter Cor Veldhuisen van LTO Noord Gooi, Vecht en Amstelstreek weten.

Alternatieven

Dit voorjaar liep het bestuurlijk overleg over een alternatief voor het landbouwverkeer vast. Hierbij waren gemeenten Uithoorn, De Ronde Venen, provincies Noord-Holland en Utrecht en stadsregio Amsterdam betrokken.

Anders dan Uithoorn willen de andere overheden dat de brug open blijft voor calamiteiten en eventueel het landbouwverkeer. Tijdens het overleg kwamen ook de voormalige spoorbrug of aanleg van een nieuwe brug ter sprake als alternatieven.

Niet betalen

De kosten zijn geraamd op 8,2 tot 15 miljoen euro. Provincie Utrecht en gemeente De Ronde Venen bleken niet bereid financieel bij te dragen, waarna Noord-Holland en Stadsregio Amsterdam ook geen inzet meer wilden plegen.

Veldhuisen heeft nog hoop dat de wet voor maximumsnelheid van landbouwverkeer wijzigt. 'Als trekkers 40 kilometer per uur mogen, is het verschil met regulier verkeer kleiner en mogen zij wellicht wel door de tunnel.'

Snelheid

LTO Nederland pleit al langer voor optrekken van de maximumsnelheid naar 40 kilometer. Noord-Hollands gedeputeerde Elisabeth Post ziet met zo'n aanpassing wel ruimte om dergelijke knelpunten met landbouwverkeer op provinciale wegen op te lossen.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  3° / -2°
  20 %
 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer