Lokschapen+vangen+Lyme%2Dteken
© vggm.nl

Lokschapen vangen Lyme-teken

Onderzoeker Sip van Wieren van Wageningen UR wil lokschapen inzetten om teken weg te vangen in natuurgebieden. Op die manier zorgen schaapskuddes ervoor dat mensen tekenvrij kunnen recreëren in het bos.

De onderzoeker heeft contact met meerdere beheerders van bosgebieden in verschillende gemeenten over een experiment met lokschapen. Een daarvan is de Drentse gemeente Gieten.

Uit eerder Wagenings onderzoek blijkt dat het Zwanemeerbos bij Gieten vol zit met teken: twintig tot dertig teken per honderd strekkende meter. Het bos heeft een recreatieve functie, er zit bijvoorbeeld ook een natuurcamping.

Bos

Van Wieren wil een schaapskudde door het bos leiden en kijken hoeveel teken de schapen wegvangen. 'Er is nog geen beslissing genomen dat we dit onderzoek in Gieten gaan uitvoeren. De beheerders moeten nog toestemming geven.'

Hij wil het experiment in meerdere bosgebieden doen.

Insecticide

De onderzoeker liet in 2012 al een kudde lokschapen door een tekenbos lopen. Die schapen waren toen niet behandeld met een insecticide. Dit keer wil hij wel een insecticide op de rug van de schapen spuiten, dat enkel teken doodt.

Om het aantal teken, veroorzakers van de ziekte van Lyme, duurzaam te verminderen, moet de kudde vier keer per jaar door het bos heen, vermoedt de onderzoeker. In tegenstelling tot mensen kunnen schapen niet de ziekte van Lyme krijgen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 16°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
 • Dinsdag
  23° / 15°
  70 %
Meer weer