Aantal+PED%2Dbesmette+varkens+USA+stijgt
© Foto: producer

Aantal PED-besmette varkens USA stijgt

Het aantal besmettingsgevallen met het PED-virus op Amerikaanse varkensbedrijven neemt toe.

In dertig Amerikaanse staten worden uitbraken van het gemeld van het PED-virus. Tot dusver zijn er 5.790 gevallen bekend.

Tom Vilsack de Amerikaanse minister voor landbouw kondigt maatregelen aan waarbij varkenshouders nieuwe besmettingen moeten melden. Ook worden de gangen van de transporteurs nagegaan om eventuele besmettingsroutes in kaart te brengen.

Hogere prijzen

Als gevolg van de besmetting zijn de prijzen voor varkensvlees omhoog gegaan. De Amerikaanse varkenssector stelt ongeveer 1,4 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek om toekomstige uitbraken te voorkomen.

PED is alleen besmettelijk voor varkens en niet voor andere diersoorten en mensen. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig kwam PED ook in Nederland voor, maar dat is in de loop der jaren vanzelf verdwenen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer