Schot in uitgebreide kwekersvrijstelling

Nederland komt met een showcase om in Brussel steun te vinden voor een uitgebreide kwekersvrijstelling. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma vandaag in de Tweede Kamer.

Schot+in+uitgebreide+kwekersvrijstelling
© SESVanderHave

Uit de showcase moet blijken hoe een uitgebreide kwekersvrijstelling in de praktijk werkt. Dijksma wil daarmee andere lidstaten laten zien welke mogelijkheden dit biedt voor kwekers en veredelaars.

Vrij doorontwikkelen

Bij de uitgebreide kwekersvrijstelling kunnen kwekers plantenrassen vrij doorontwikkelen zonder dat dit belemmerd wordt door het aan bedrijven verlenen van octrooien op plantenrassen en planteneigenschappen.

Op het moment geldt een beperkte kwekersvrijstelling. Daarbij is het voor veredelaars mogelijk om plantenrassen, beschermd door octrooien, te gebruiken voor veredeling. Als het eindproduct van de kruising op de markt wordt gebracht is wel toestemming nodig van de octrooihouder.

Breed gedragen

In Nederland wordt de invoering van een uitgebreide kwekersvrijstelling breed gedragen. Landen als Duitsland en Frankrijk willen ook meer mogelijkheden voor het vrij gebruik van gepatenteerde rassen of eigenschappen van rassen.

Zij kiezen voor een beperking van de octrooibaarheid van uitgangsmateriaal. Dat heeft dezelfde uitkomst als een uitgebreide kwekersvrijstelling, laat Dijksma weten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  25° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  60 %
 • Vrijdag
  23° / 14°
  50 %
Meer weer