KNMI%3A+zonrecord+in+zeer+zachte+maart
© KNMI

KNMI: zonrecord in zeer zachte maart

Niet eerder heeft de zon in maart zo veel geschenen als dit jaar. Bovendien was de maand droog en veel zachter dan gewoonlijk, geeft het KNMI aan.

Het is een groot verschil met vorig jaar toen maart één van de koudste was sinds het begin van de metingen. Het KNMI berekende gemiddeld over heel Nederland circa 210 uur zon, terwijl 125 uur normaal is.

In de zuidelijke helft scheen de zon zelfs omstreeks 225 uur en ook het noordoosten, met de minste zon, zat met circa 200 uur nog ruim boven de norm.

Temperatuur

Ook het verloop van de temperatuur was bijzonder. De maand was met gemiddeld ongeveer 8,4 graden tegen 6,2 graden Celsius als langjarig gemiddelde zeer zacht. Alleen in 1991 (8,8 graden) en 1990 (8,5 graden) was maart nog zachter.

Maart 2014 staat op een gedeelde derde plaats in de top tien van de warmste maanden sinds 1901. Daarmee is maart de vierde maand op rij die een plek krijgt bij de tien warmste maanden.

Verschillen

Opmerkelijk groot was vaak het verschil tussen de middagtemperatuur en het minimum in de nacht en ochtend. Soms was het in de nacht 15 graden kouder dan de middag.

Op 25 maart werd in Heino -3,6 graden gemeten, de landelijk laagste temperatuur in deze maand. De Bilt telde acht vorstdagen wat normaal is maart.

Droog

Bovendien was het droog, meldt het KNMI in het maandoverzicht. Gemiddeld over het land viel omstreeks 26 milimeter regen tegen 68 normaal. Hoogeveen was het natste weerstation met 46 milimeter, terwijl in het zuidoosten plaatselijk maar 10 millimeter regen viel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 9°
  40 %
 • Zondag
  19° / 10°
  10 %
 • Maandag
  21° / 8°
  10 %
Meer weer