Resultaten tussentijdse evaluatie NLP

Nieuw Limburgs Peil (NLP), de methode om het grond- en oppervlaktewater in 2020 op het juiste peil te krijgen, is bij meer dan 70 procent van de betrokkenen in de landbouwsector bekend.

Zo'n 75 procent van deze groep voert deze methode uit. Die betrokkenen ervaren nu al de positieve effecten van het vasthouden van water door bijvoorbeeld verstelbare drainage aan te leggen.

Dat zijn een paar uitkomsten van de tussentijdse evaluatie die Waterschap Peel en Maasvallei heeft uitgevoerd over Nieuw Limburgs Peil 2010-2020 onder boeren en instanties die betrokken zijn bij deze methode.

Minder behoefte

Boeren geven aan dat zij door water vast te houden daadwerkelijk minder behoefte hebben aan beregening. Dat scheelt tijd en middelen. Het bevestigt het beeld dat grondwaterstanden door NLP-maatregelen gemiddeld genomen iets hoger worden en grondwater beter wordt vastgehouden.

Verder is er minder af- en uitspoeling van fosfaat en minder stikstofbelasting dan bij traditionele drainage. Ook de natuur profiteert hiervan.

Leerpunten

Drie jaar na vaststellen van NLP hebben de belanghebbenden nog steeds vertrouwen in het plan. Dat komt voort uit de interactieve wijze waarop met betrokkenen het plan is gemaakt.

De uitkomsten zijn getoetst aan de lokale kennis van betrokkenen over het functioneren van het watersysteem en is daarmee verder verbeterd. Het rekenmodel is goed bruikbaar gebleken.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer