Maat: voedselketen moet kritisch zijn

'Een cultuurverandering in de hele voedselketen, daar willen we over praten. Maar het kan niet los staan van het mededingingsbeleid en het functioneren van de NVWA.' Dat zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.

Maat%3A+voedselketen+moet+kritisch+zijn
© Foto: LTO

Maat reageert op uitlatingen van Harry Paul, inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoreit (NVWA) in het Financieele Dagblad. Die uitlatingen houden verband met een rapport van de Onderzoekraad voor Veiligheid dat volgende week wordt gepresenteerd.

Er is volgens Maat niets mis met kritisch kijken naar wat in de voedselketen gebeurt en naar de aanpak van controles. Maar er hoort wel een kritische blik bij op de eigen verantwoordelijkheid van alle schakels in de voedselketen en ook op het aantal schakels in die keten.

Functioneren NVWA

Tegelijk stelt hij vast dat veel is aan te merken op het functioneren van de NVWA de afgelopen jaren. Maat noemt het essentieel dat iedereen voedsel ziet en erkent als een product met meerwaarde.

‘Voedselveiligheid is zeker zo belangrijk als bijvoorbeeld de veiligheid op straat. Dat is een algemeen belang en dat betalen we met z’n allen. Op dezelfde wijze moeten we met voedselveiligheid omgaan.’

Gezamenlijk belang

De LTO-voorzitter noemt het een gezamenlijk belang dat de NVWA goed functioneert en autoriteit heeft als toezichthouder. ‘Daarom moeten wij er ook voor waken dat incidenten, hoe kwalijk die op zich ook zijn, beeldbepalend worden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

Meer weer