Gemaal Schagen goed voor bollenteelt

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft ten zuiden van 't Zand in gemeente Schagen een nieuw vijzel-gemaal 'Z-uit' gebouwd om wateroverlast te verminderen.

Samen met vijf vergrote duikers en een waterberging vermindert hiermee de kans op wateroverlast in de polder Z van de Zijpe- en Hazepolder. Ook verbeteren de productieomstandigheden voor boeren.

Het gemaal kan voldoende water afvoeren bij hevige neerslag en bij droogte kan het zoet water vanuit het Noordhollandsch Kanaal aanvoeren.

Waterberging

Bij De Stolpen werd vorig jaar een droge waterberging van 17 hectare aangelegd als piekberging. Omdat de waterberging niet voldoende is om het totale bergingstekort op te lossen, is na overleg met boeren en tuinders ook de capaciteit van het gemaal 'Z-uit' vergroot.

Volgens het waterschap zijn de maatregelen voldoende om droge voeten te houden tot in de volgende eeuw. Die investering was alleen mogelijk dankzij een financiële bijdrage vanuit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Verbeteren

De bouw van het gemaal legt een basis om het lokale watersysteem nog verder te verbeteren. De uitwerking van het plan gebeurt de komende tijd in overleg met boeren.

Hollands Noorderkwartier past de gecombineerde aanpak toe in meerdere polders in de kop van Noord-Holland, bijvoorbeeld in 't Hoekje, tussen 't Zand en Groote Keeten, Polder AB, Polder NM en in de Anna Paulownapolder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer