Kabinet+steunt+proef+simpeler+diertransport
© ruben meijerink

Kabinet steunt proef simpeler diertransport

De regering ondersteunt een proef met soepelere regels voor diertransport met naburige lidstaten. Doel van de proef is om de certificeringseisen voor diertransporten naar een andere lidstaat te versoepelen.

Dat is mogelijk als de risico’s voor dierenwelzijn of verspreiding van dierziekten klein zijn en het volgens de wet mogelijk is, laat staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) weten.

Proef

CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts heeft zich ingezet om de proef van de grond te krijgen.

'Binnen de Europese Unie zijn er mogelijkheden om ervaring op te doen met dergelijke proeven. We hebben er diverse keren bij de staatssecretaris op aangedrongen om de proef te starten en ik ben blij dat het nu eindelijk vorm krijgt.'

Controle

Volgens Geurts is het onnodig om zowel controles te doen bij het laden van varkens in Nederland als bij het lossen in Duitsland. 'Eén controle door een dierenarts in Duitsland bij het lossen op het slachthuis is voldoende.'

In Brussel wordt gewerkt aan een nieuwe Gezondheidswet voor Dieren. Daarin wordt ook de mogelijkheden voor soepelere certificeringseisen verwerkt. Totdat die wet klaar is, kunnen lidstaten op proefbasis ervaring op doen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer