Onderzoek naar dijken Noord-Holland

Voor het onderzoek 'Dijken op Veen' worden momenteel zeven proeven uitgevoerd in de GeoCentrifuge van Deltares om tot een nieuwe rekenmethodiek te komen.


'Dijken op Veen' is een onderzoeksproject dat Deltares in opdracht van en in samenwerking met hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Rijkswaterstaat uitvoert.

Van de dijken op veenondergrond was tot nu toe weinig bekend. Het onderzoek heeft als doel om een aangepaste rekenmethodiek te ontwikkelen, specifiek voor het dijkversterkingstraject Hoorn-Amsterdam langs het Markermeer.

Nagebootst

Met een serie schaalproeven worden in de GeoCentrifuge processen op schaal nagebootst. Deze vervangen proeven in de praktijk die maanden zouden duren en moeilijk zijn te meten.

In het onderzoek is tot nu toe alleen gekeken naar het afzonderlijke gedrag van veen. Om de bevindingen ook praktisch toepasbaar te maken, is een beter begrip van de interactie tussen een dijk en de veenondergrond nodig.

Vervormingsgedrag

Er wordt onderzocht hoe een dijk zich gedraagt bij verschillend vervormingsgedrag van de ondergrond en hoe de stabiliteit zich houdt. Het kan mogelijk leiden tot goedkopere en minder ingrijpende maatregelen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer