Verantwoorde veehouderij: meer ruwvoer

Bedrijven die goed scoren op benutting van stikstof en fosfaat kunnen nog meer ruwvoer telen. Dat stelt Verantwoorde Veehouderij.

Op veel bedrijven is verbetering mogelijk door meer in te spelen op de eigenschappen van de verschillende percelen. Deze actie vloeide voort uit de wens om meer ruwvoer te produceren en uit het onderzoek naar mestscheiding.

Hieruit kwam naar voren dat het succes van mestscheiding deels afhankelijk is van de uitvoering van mestmanagement en ruwvoerteelt.

Grondsoorten

De verkenning is gebaseerd op gegevens van vijf Koeien&Kansen bedrijven, waarbij geselecteerd is op de grondsoorten; veengrond, rivierklei, zandgrond en lössgrond.

Uitgangspunt was het realiseren van hogere opbrengsten van gras en maïs door verfijning van het management.

Kringloopwijzer

Om het huidige functioneren van de ruwvoerteelt in kaart te brengen, is gebruik gemaakt van de kringloopwijzer. Op basis hiervan zijn de knelpunten binnen de bedrijfsvoering besproken en zijn mogelijke oplossingen benoemd.

De knelpunten en oplossingen verschillen sterk per bedrijf. Bij bemesting en bodemgebruik is meer in te spelen op de eigenschappen van percelen. Daarbij gaat het niet altijd alleen om N en P, maar bijvoorbeeld ook om kali, zwavel, organische stof en pH.

Verbeterslag

Ook is er een verbeterslag te maken op het gebied van mestaanwending. Optie kan zijn het verdunnen van mest met water of het optimaliseren van het aantal bemestingen in grasland. Onderzaaien van Italiaans raaigras in de snijmaïs is ook mogelijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer