%27Zeug+in+groep+geen+reden+verwerpen+vrucht%27
© Nieuwe Oogst

'Zeug in groep geen reden verwerpen vrucht'

Het 'najaarsverwerpen' bij zeugen is geen direct gevolg van groepshuisvesting. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) in antwoord op vragen van de VVD.

In het blad Pigbusiness verscheen onlangs een artikel waarin werd gesteld dat zeugen die in stabiele groepen worden gehuisvest meer te maken hebben met verwerpen dan in andere huisvestingssystemen. Dat zou vooral in het najaar plaatsvinden.

Maar volgens Dijksma is het verwerpen van vruchten in het najaar een bekend fenomeen, waarvan de oorzaken onvoldoende bekend zijn.

Management

De sleutel tot succes zit in het management en niet in het langer opsluiten van zeugen, meent Dijksma. 'Bedrijven die problemen hebben, moeten worden begeleid.'

De bewindsvrouw blijft bij haar regelgeving om zeugen binnen vier dagen na inseminatie bij de groep te laten lopen. 'Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de bedrijven geen problemen heeft en goede reproductieresultaten heeft.'

Groepshuisvesting

In landen als het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Zweden en Zwitserland wordt groepshuisvesting in de vroege dracht met succes toegepast, geeft Dijksma aan.

Bedrijven die aanhoudende problemen met groepshuisvesting kunnen begeleiding krijgen. Daarvoor heeft Dijksma middelen vrijgemaakt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer