Pommak nu echt van start in België

Na een proefperiode van een jaar gaat het prijsinformatiesysteem Pommak voor consumptieaardappelen in België nu daadwerkelijk van start.

Tijdens het proefjaar 2013 hebben ongeveer 130 Belgische aardappeltelers hun aardappeltransacties via het systeem doorgegeven. Vier afnemers werkten mee. Gemiddeld werden vijf tot vijftien transacties per week doorgegeven.

Doel van het systeem is de Belgische aardappeltelers meer inzicht geven in de actuele marktsituatie. Pommak is een initiatief van landbouworganisaties Boerenbond en het Algemene Boerensyndicaat en handelskoepel Belgapom.

Website

De advies- en onderzoeksorganisaties PCA en Fiwap verwerken de binnenkomende transacties en plaatsen die op een website. Pommak draait op de software die VTA (Verenigde Telers Akkerbouw) gebruikt voor zijn prijsinformatiesysteem.

Eerder vandaag gaf Marc Goeminne van advies- en onderzoekscentrum PCA een toelichting op de werkwijze van Pommak tijdens een studiedag in Oudenaarde. Ten opzichte van de proefperiode zijn er enkele aanpassingen.

Transacties melden

Zo moeten transacties bevestigd worden door de tegenpartij of via een koopcontract. Deelnemers verplichten zich om al hun transacties aan te melden. Alleen deelnemers krijgen inzage in de aangemelde transacties.

Tijdens het proefjaar was Pommak nog gratis vanwege een bijdrage van de Vlaamse overheid. Komend jaar kost het systeem 30 euro voor de deelnemers.

500 telers

De komende periode gaan de Belgische boerenorganisaties in zowel Vlaanderen als Wallonië proberen de aardappeltelers te interesseren voor Pommak. Uiteindelijk is het streven dat binnen nu en vijf jaar 500 Belgische aardappeltelers gebruik maken van het systeem.

Romain Cools zegt namens Belgapom toe dat ook de Belgische aardappelhandelaren hun medewerking willen verlenen aan Pommak. De handelaren kunnen kiezen om actief transacties aan te melden of om op z'n minst aangemelde transacties als tegenpartij te bevestigen.

Prima aanvulling

'Pommak is een prima aanvulling op onze eigen Belgapom-notering voor fritesaardappelen. De gemelde transacties zullen een bevestiging zijn van de prijzen die wij noteren', aldus Cools.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer