Nederland+20%25+groener+dan+jaar+geleden
© Alterra

Nederland 20% groener dan jaar geleden

Door de zeer zachte winter tot nu toe is Nederland gemiddeld 20 procent groener dan precies een jaar geleden. Dat blijkt uit de Groenindex van De Natuurkalender en Alterra.

Vooral kale grond in bebouwd gebied (meer onkruid), duinheide en duinen met planten groter dan een meter zijn beduidend groener. De Groenindex van loofbossen en graslanden laat verder zien dat het groeiseizoen in 2013 laat begon, maar lang aanhield.

In het voorjaar van 2013 lag de productiviteit zo’n 11 tot 16 procent lager dan in het voorjaar van 2012. De zomermaanden waren vergelijkbaar terwijl de productiviteit in oktober en november 2013 rond de 20 procent hoger lag dan het jaar ervoor.

Grasland

Bij natuurlijk grasland is de grond veelal slecht van kwaliteit en wordt deze niet verbeterd door bemesting, inzaaiing, onkruidbestrijding of drainage.

Het verschil in productiviteit met blijvend grasland blijkt ook uit de hoogte van de Groenindex die maandelijks gemiddeld zo’n 18 procent hoger ligt dan natuurlijk grasland.

Uitzondering daarop vormen juni, juli en augustus waarin de waarde bij blijvend grasland maximaal 6 procent hoger ligt. Dat meldt Arnold van Vliet van Alterra Wageningen UR in zijn toelichting.

Weer

 • Zaterdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zondag
  4° / -1°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
Meer weer