Kabinet hakt knoop door over gaswinning

Het kabinet hakt vandaag naar verwachting een knoop door over het verminderen van de gaswinning in Groningen. Dat is nodig omdat het gebied de laatste tijd steeds meer geteisterd wordt door aardschokken, veroorzaakt door decennia van gaswinning.

Op tafel in de ministerraad ligt een plan van minister Henk Kamp om vooral de gaswinning in het gebied rond Loppersum terug te dringen. In dat gebied is de schade het grootst.

De regeringscoalitie van VVD en PvdA werd het eerder deze week eens over de hoofdlijnen van Kamps plan, waarover vrijdag formeel een besluit wordt genomen.

Gaskraan dichtdraaien

De verwachting is dat de gaswinning dit en volgend jaar wordt gemaximeerd op 42,5 miljard kuub gas. Afgelopen jaar werd er nog voor 54 miljard opgehaald. Het gedeeltelijk dichtdraaien van de gaskraan leidt tot ongeveer 700 miljoen euro minder inkomsten voor de schatkist.

Het is ook de bedoeling dat er 140 miljoen euro beschikbaar komt voor compensatie aan de gedupeerden van aardschokken en het stimuleren van de werkgelegenheid in het gebied.

Voorstellen

Als het kabinet vrijdag formeel instemt met de voorstellen van Kamp, reist die spoorslags naar Groningen om daar een toelichting op het besluit te geven aan de lokale bestuurders.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    11° / 1°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
Meer weer