Omgevingtoets Overijssel is werkbaar

Provincie Overijssel zegt met de Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving (KGO) een sluitend model in handen te hebben voor het bewaken van toekomstbestendige agrarische bedrijfsontwikkeling.

Gedeputeerde Staten stellen naar aanleiding van het evaluatierapport over de KGO dat dit voldoende robuust is. Via KGO kan de provincie bepalen of agrarische schaalvergroting met minstens 1,5 hectare bouwkavel voldoet aan de provinciale omgevingsvisie en afdoende is ingepast in het landschap. Dat bleek woensdag in een bijeenkomst van de Statencommissie Landelijk Gebied.

De toets maakt duidelijk of bij een uitbreidingsaanvraag voldoende kwaliteitsinspanningen zijn gepleegd op het erf en naar de omgeving toe. KGO maakt een bovengrens overbodig, bevestigen de onderzoekers. ‘Zolang het maar geen kleinschalig bedrijventerrein wordt, zegt onderzoeker Wim Bomhof.

LTO Noord is blij met het KGO-model. ‘We hebben er zelf op aangedrongen. Het maakt bedrijfsontwikkeling mogelijk. Alleen moeten gemeenten dit nu nog vertalen in hun bestemmingsplannen. Dat zullen we nauwgezet volgen’, zegt provinciaal secretaris Margo Meijerink. KGO is door de Raad van State als juridisch sluitend bevonden.

De methode komt van pas als in 2016 de Reconstructiewet afloopt en het Overijsselse zoneringsbeleid wordt aangepast. Verwevingsgebieden en LOG’s worden in elkaar geschoven. KGO bewaakt dat bedrijven die daar uitbreiden zonder dat aan landschappelijke kwaliteit wordt ingeboet.

Van de twaalf bouwprojecten die in de evaluatie zijn doorgelicht, blijken er tien zeker te kunnen worden uitgevoerd en twee zouden met aanpassingen ook ‘KGO-proof’ zijn. Meijerink: ‘Er is over het algemeen voldoende aandacht voor goede inpassing. In één project is de uitbreiding elders gecompenseerd, in overleg met het waterschap.’

Mestverwerking

KGO is ook toepasbaar als veehouderijbedrijven mestverwerking oppakken. Het moet dan wel worden bijgesteld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer