Vossenjacht verboden op IJsselmonde

Provincie Zuid-Holland staat niet toe dat er vossen worden bejaagd in de Rotterdamse deelgemeente IJsselmonde.

Aanvankelijk had de provincie hier wel een ontheffing voor verleend. Maar op aandringen van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland zijn Gedeputeerde Staten teruggekomen op hun besluit.

De Wildbeheereenheid IJsselmonde had de provincie toestemming gevraagd om vossen te mogen afschieten, omdat de dieren schade veroorzaken in het gebied.

Holen

De vossen doden pluimvee, vogels die op de grond broeden en kleine zoogdieren. Ook zijn twee vossenholen gevonden in de waterkering langs de Oude Maas.

In het gebied leven circa dertig vossen. Zij mochten worden bejaagd in de periode tussen 1 november en 15 maart, tussen zonsondergang en zonsopgang. Dit gebeurt met behulp van kunstlicht.

Raad van State

De Raad van State heeft begin deze maand echter bepaald dat het jagen op vossen tussen zonsondergang en zonsopgang met behulp van kunstlicht niet is toegestaan. Ook is heeft het waterschap Hollandsche Delta geen vossenholen aangetroffen.

Volgens de Partij voor de Dieren hebben diverse boeren op het eiland IJsselmonde aangegeven dat zij vossen niet willen bestrijden, omdat zij de natuurlijke vijand zijn van ganzen. Die veroorzaken soms schade aan weilanden en akkers.

Vergunning intrekken

Deze argumenten waren voor de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland aanleiding om er bij het provinciebestuur op aan te dringen de vergunning om de vossen in IJsselmonde af te schieten, in te trekken. Dat is gebeurd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer