LEI: grote inkomensverschillen glastuinders

De gemiddelde inkomens uit een bedrijf in de glastuinbouw lopen sterk uiteen per geteeld gewas. Dat blijkt uit de jaarlijkse inkomensramingen die LEI Wageningen UR vandaag heeft gepubliceerd.

Het gemiddelde inkomen van glasgroentenbedrijven keldert waarschijnlijk van 44.000 naar -1.000 euro per onbetaalde arbeidsjareneenheid (oaje). Door de slechte prijsvorming van tomaten en gestegen energiekosten komen de inkomens gemiddeld licht negatief uit.

Paprikabedrijven hebben een relatief goed jaar achter de rug, na jaren van slechte prijsvorming. De gemiddelde prijs nam dit jaar toe met zo'n 25 procent.

Sierteelt

In andere sectoren, snijbloemen en pot- en perkplanten, dalen de inkomens minder sterk en blijven op een relatief hoog niveau. Snijbloementelers verdienden 49.000 euro per oaje, tegen 59.000 euro in 2012.

Het inkomen van pot- en perkplantentelers daalt van 92.000 naar 75.000 euro per oaje. De kosten stijgen in deze sector harder dan de inkomsten toenemen.

Arbeidskracht

Een onbetaalde arbeidsjareneenheid staat gelijk aan een onbetaalde arbeidskracht - zoals de ondernemer en zijn gezinsleden - die per jaar tweeduizend uur of meer werkt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer