Zorgen toekomst Restveen bij Zuidplas

Het is nog onduidelijk of het Restveengebied in de Zuidplaspolder tussen Gouda en Moordrecht natuur of agrarisch gebied wordt. Partijen in Provinciale Staten spraken onlangs hun zorg uit over hoe het verder moet.

Directielid Kevwe Scott-Emuakpor van Gebiedsontwikkelingsmaatschappij Zuidplaspolder uitte onlangs tijdens de inspreekronde zijn zorgen over het schrappen van geplande woningbouw in de Zuidplaspolder.

Scott-Emuakpor vroeg de Statencommissie Ruimte & Leefomgeving vooral deze invulling voor de Zuidplaspolder mee te nemen in de Visie Ruimte en Mobiliteit.

Waterberging

De commissie is bezorgd over het Restveengebied. Niet duidelijk is wat de toekomst is voor dit gebied. Wordt het natuur of agrarisch gebied en hoe zit het met de waterberging, zo vroegen verschillende fracties.

CDA, VVD en ChristenUnie/SGP vroegen gedeputeerde Rogier van der Sande of de financiële consequenties voor provincie, gemeenten, waterschap en de grondbank in kaart kunnen worden gebracht. In maart 2014 komt hij met een uitwerking van de financiën.

Vijf melkveehouders

Het Restveengebied bestaat uit 175 hectare. Het maakt deel uit van deelproject Restveen & Groene Waterparel van de Zuidplaspolder. In het deelgebied zijn zo'n vijf melkveehouders actief.

Aanvankelijk moest in de Zuidplaspolder tussen Gouda en Moordrecht dertigduizend woningen verrijzen. Dat aantal is later teruggeschroefd naar zevenduizend, maar ook dat aantal is inmiddels teruggebracht naar veertienhonderd. Dit vanwege de crisis.

Waterschap

Ook staat de ontwikkeling van het groen en waterberging ter discussie. Waterschap Schieland en de Krimpenerwaard is nu aan zet. Het komt binnenkort met een rapport over het gebied.

'Er moet een gebiedsproces worden opgezet', stelt beleidsadviseur Andries Middag van LTO Noord Zuid-Holland. 'De belangrijkste vraag is hoe rendement uit Restveen is te halen. Waarschijnlijk is niet voor het hele gebied een agrarische functie mogelijk vanwege de waterhuishouding.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer