Innovatieprijs+voor+dompelbak+melkstel
© Farmers voor Farmers

Innovatieprijs voor dompelbak melkstel

De dompelbak voor de ontsmetting van het melkstel is door de jury van het Innovatiefonds Farmers for Farmers beloont met 2.500 euro.

Richard Dorresteijn uit Woldendorp bedacht een makkelijke manier om kruisbesmetting via de melkstellen te voorkomen. De veehouder melkt in een carrousel en plaatste een dompelbak tussen de in- en uitgang van de melkstal.

Na het melken wordt het melkstel in de bak met desinfectiemiddel gedompeld. Na enkele seconden haalt de afnamecilinder het melkstel automatisch omhoog. Het melkstel verliest zo het overtollige vocht en is gebruiksklaar voor de volgende koe.

Lage kosten

Bestaande systemen om melkstellen te reinigen vergen vaak kostbare investeringen, weet Dorresteijn.

'Omdat we in een carrousel melken ontstond het idee van de dompelbak. We hebben hem nu ongeveer drie maanden in gebruik en het systeem werkt eenvoudig en volledig mechanisch, waardoor er weinig storing of onderhoud nodig zal zijn.'

Mobiele mestscheiding

Naast de dompelbak waren er aanmoedigingsprijzen van 1.000 euro voor schone mobiele mestscheiding en op hoogte melk aftappen voor kalveren.

Om overdracht van ziektekiemen via een door meerdere veehouders te gebruiken mestscheider te voorkomen, ontwikkelde André Banning uit Mariënvelde een schone mobiele mestscheider.

Aftappen melk

Melkveehouder Jan Aaltink uit Holten maakt het aftappen van melk voor de kalveren in de eenlingboxen ergonomisch verantwoorder.

Hij bevestigde een driewegkraan op de kalverdrinkautomaat die met een verlengde hendel omgezet kan worden, zodat er een aftappunt ontstaat op stahoogte.

Weer

 • Zondag
  6° / -3°
  10 %
 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
Meer weer