Nieuwe kengetallen varkens

Begin 2013 zijn de nieuwe kengetallen voor de varkenshouderij gepubliceerd. Die worden in 2014 doorgevoerd in de bedrijfsmanagementomgevingen en adviessystemen voor de varkenshouderij.

De belangrijkste wijziging bij de nieuwe kengetallen voor de zeugen is de nieuwe berekeningswijze van de worpindex en gespeend per zeug per jaar. Die houdt rekening met het aantal gespeende biggen per zeug per jaar, het aantal gespeende biggen per worp en de gemiddelde lengte van de cyclus inclusief alle verliesdagen.

Ook wordt het nieuwe kengetal 'percentage sterfte zeugen per jaar' geïntroduceerd.

Vleesvarkens

Omdat er veel vleesvarkenshouders zijn die beren houden worden nieuwe omrekeningsfactoren, per soort vleesvarken, van geslacht naar levend gewicht doorgevoerd. Voor de economische vergelijking bij vleesvarkens wordt het kengetal saldo per vierkante meter toegevoegd.

De omrekeningsfactor voor levend-waaggewicht van 4,5% vervalt. Het overgrote deel van dieren die worden uitbetaald naar levend gewicht, worden tijdens of snel na het opladen gewogen, waardoor de oude omrekenfactor overschatting van de groei en voederconversie geeft.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer