Utrecht: samenwerking 21-eeuws landschap

'Om landschappelijk kwaliteit te behouden, moeten we vasthouden aan het contrast tussen stad en platteland.'

Dat stelde de Utrechtse landschapsadviseur Ingeborgh Thoral na afloop van een thematische excursie over ervenconsulentschap.

Tijdens deze busexcursie door het landelijk gebied van de Utrechtse Waarden en de Kromme Rijnstreek werd het ervenconsulentschap in provincie Utrecht geïntroduceerd. Het consulentschap reikte zijn eerste brochure uit aan gedeputeerde Bart Krol.

Contrasten

'Behoud van contrasten krijg je door aandacht te geven aan architectonische en landschappelijke kwaliteiten van het boerenland', volgens Thoral. ‘Samen werken we aan een nieuw type 21e eeuws landschap. Het ervenconsulentschap is hierbij de verbindende factor bij nieuwe ontwikkelingen.’

Een belangrijke taak van de ervenconsulenten is advies geven over landschappelijke inpassing van nieuw te bouwen stallen.Bestuurslid Pieter van der Grift van LTO Noord Utrecht vond de rondtour een verfrissende setting met veel ruimte voor open gesprekken.

Keuzes

'Ik heb uitgelegd dat bedrijfsuitbreidingen bij agrariërs altijd aansluiten op de bestaande situatie en ligging en op goede logistiek. Efficiënt werken staat voorop bij zijn keuzes, niet het landschap. Voor bestuurders en anderen betrokkenen is dat niet altijd helder.'

Verder bespeurde hij het besef dat een groter bouwblok juist de mogelijkheid biedt om uitbreidende bedrijven beter landschappelijk in te passen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer