WUR: plant kan kleine lichtschade repareren

Veel licht leidt tot onzichtbare schade aan het fotosyntheseapparaat en komt vaak voor. Deze foto-inhibitie hoeft echter geen probleem te zijn. Deze schade wordt eenvoudig door de plant zelf gerepareerd, meldt Wageningen UR Glastuinbouw.

Bij te veel licht kan de plant de schade echter niet meer volledig repareren en ontstaat er visuele bladschade. Dat blijkt uit het project ‘Grip op Licht’ dat Wageningen UR uitvoert in het kader van het programma Kas als Energiebron.

In dit onderzoek wordt gekeken of in de potplantenteelt meer licht in de kas is toe te laten.

Belichtingsproef

Foto-inhibitie kan worden gemeten als een verlaging van de maximale fotosynthese-efficiëntie. In het project is afgelopen voorjaar een belichtingsproef uitgevoerd met Anthurium 'Pink Champion' en Bromelia Vriesea 'Miranda'.

Doel was om na te gaan of er een relatie is tussen foto-inhibitie en bladschade.

Normale bladtemperatuur

Deze resultaten tonen volgens de onderzoekers dat potanthurium en bromelia bij normale bladtemperatuur heel veel licht verdragen.

'Uit deze proef met diffuus licht concluderen wij dat er mogelijk nog meer winst uit diffuus daglicht is te halen dan de vorig jaar gevonden teeltversnelling van 25 procent', stelt Jan Snel.

Teeltversnelling

In de eerste fase van het onderzoek werd aangetoond dat bij anthurium en bromelia een flinke teeltversnelling mogelijk is als er meer natuurlijk licht in de kas wordt toegelaten.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer