VVP wil vrijwillige P-toets in IKB

Het Verenigd Varkenshouderij Platform (VVP) wil de fosfaattoets als vrijwillige module koppelen aan het IKB-systeem. LTO en NVV vragen Nevedi om een module te ontwikkelen die de P-toets automatisch uitvoert via een koppeling met Infovarken.

VVP+wil+vrijwillige+P%2Dtoets+in+IKB
© Twan Wiermans

Negentig procent van de varkenshouders neemt deel aan IKB Varken. Via de module krijgen zij inzicht in hun mineralenmanagement. ‘Snel en zonder veel administratieve rompslomp weten waar je staat’, motiveert Maarten Rooijakkers, voorzitter van LTO Varkenshouderij de stap.

Efficiëntie verbeteren

Rooijakkers noemt de werkwijze een goede basis om op vrijwillige basis de fosfaatefficiëntie te verbeteren. Van een verplichte P-toets wil Rooijakkers niets weten. De varkenshouderij heeft de fosfaatuitstoot al met 5 miljoen kilo teruggebracht. Daarnaast geldt voor de andere dierlijke sectoren ook geen verplichting.

Het streven is een benchmark P-efficiëntie te koppelen aan Infovarken zodat een varkenshouder in één oogopslag ziet of hij boven of beneden gemiddeld scoort. Nevedi heeft toegezegd te willen meewerken aan de bouw van de module.

LTO-beleidsmedewerker Henk Boelrijk verwacht dat de IKB-module voor de P-toets binnen een half jaar klaar kan zijn.

CBL-inkoopvoorwaarden

De P-toets is met bijbehorende P-efficiëntie die het Productschap Diervoeder ontwikkelde opgenomen in de CBL-inkoopvoorwaarden. Varkenshouders die meedoen aan dit concept moeten een fosfaatefficiëntie halen van 41 procent voor vleesvarkens en 37 procent voor zeugen, opfokzeugen en biggen.

Via de IKB-module kunnen deelnemers borgen dat ze aan de P-efficiëntie voldoen.

Het volgende duurzaamheidsitem dat een rol speelt in de internationale markt voor varkensvlees is de carbon footprint. Rooijakkers: ‘Mineralenefficiëntie gaat daarin ook flink meetellen. Het voerspoor is dus pure winst, die moeten we niet laten liggen.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer