Kredietverlening+is+en+blijft+moeizaam
© Marcel Bekken

Kredietverlening is en blijft moeizaam

Kredietverlening in de agrarische sector is en blijft moeilijk. Banken houden de hand op de knip. En dat blijft de komende jaren zo, verwachten agrarische adviseurs.

Alleen bedrijven met een rentabiliteit die klinkt als een klok, komen in aanmerking voor kredietverlening. Maar dat zijn er niet veel.

De meeste agrarische bedrijven draaien normale of wisselende resultaten en dan wordt het lastig om geld te krijgen, blijkt uit een rondvraag langs agrarische adviseurs.

Als een agrarisch ondernemer twee jaar minder heeft gedraaid, er geen ruimte is voor kredietverlening, wijst die rondvraag uit.

Crisis

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën gaf daar deze week een verklaring voor tijdens een debat in de Tweede Kamer over kredietverlening:

'Nederland zit nog steeds in een economische crisis. Daardoor loopt ook de kredietverlening achter in vergelijking met andere Europese landen waar de economie weer wat opkrabbelt.'

Onzekerheid

Maar in de agrarische sector speelt meer. 'Er is veel onzekerheid,' zegt Menno Kamminga van PPP Agro Advies.

'Wat doet de melkprijs na afschaffing van het melkquotum in 2015 en wat besluit de politiek over dierrechten? De banken zijn door deze onzekerheid voorzichtig met het sluiten van leningen.'

Buffer

Banken willen daarbij graag een buffer zien. Voor melkveehouders is dat ondanks de hoge melkprijs moeilijk te realiseren. De voerprijs is simpelweg te hoog en een flink aantal ondernemers voelt nog de gevolgen van lagere prijzen in de afgelopen jaren.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogs t, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer