Sterke toename ontbossing Amazonegebied

Ontbossing in het Amazonegebied is het afgelopen periode sterk toegenomen. Uit cijfers van de Braziliaanse regering blijkt dat in de periode juli 2012-juli 2013 28 procent meer regenwoud verdween dan de twaalf maanden daarvoor.

De toename komt na een periode waarin de ontbossing jaarlijks ongeveer dezelfde omvang had. Volgens de cijfers op basis van satellietbeelden verdween het afgelopen jaar bijna 6.000 vierkante kilometer regenwoud.

De natuur moest verdwijnen ten faveure van landbouw en grote infrastructurele werken. Wetenschappers hadden al rekening gehouden met een sterke toename van de ontbossing. Deskundigen zien de groei als een breuk in een positieve trend.

Regenwoud

Brazilië brengt elk jaar de ontbossing in kaart als onderdeel van beleid om het verdwijnen van het regenwoud tegen te gaan. Maar veranderingen in de wetten hebben de ontbossing volges criticasters juist aangwakkerd.

Voor landeigenaren is het bijvoorbeld niet meer duidelijk voor hoeveel bos zij verantwoordelijk zijn. Anderen haasten zich om land rond grote infrastructurele projecten zoals dammen in gebruik te nemen.

Landbouwgrond

Door de hoge grondprijzen is het voor boeren lucratief zo veel mogelijk oerwoud om te zetten in landbouwgrond.

De Braziliaanse minister van Milieu, Izabella Teixeira, wees de kritiek van de hand. Volgens haar is er over de lange termijn gezien sprake van een positieve trend.

ANP

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer