Beperkte kansen CO2-reductie landbouw

In potentie heeft de landbouwsector relatief beperkte mogelijkheden om de CO2-uitstoot te verminderen. Tot die conclusie komen Belgische onderzoekers.

Beperkte+kansen+CO2%2Dreductie+landbouw
© Marcel Bekken

Volgens Melchior Wathelet, de Belgische staatssecretaris voor Leefmilieu, kan de uitstoot van broeikasgassen in België dalen met 80 tot 95 procent tegen 2050. Theoretisch is dat mogelijk.

Dat zei Wathelet naar aanleiding van de lancering van een studie over de transitie naar een koolstofarme maatschappij. Het is dan wel nodig om als maatschappij een radicaal andere weg te kiezen.

Streefdoel

Tussen 1990 en 2010 daalde de Belgische uitstoot van broeikasgassen jaarlijks met 0,5 procent. Om een reductie van 80 tot 95 procent in 2050 te halen, is per jaar een streefdoel van 5 procent nodig

In de studie komt ook de landbouwsector aan bod. Die sector realiseerde tussen 1990 en 2010 een daling van de CO2-uitstoot van 27 procent.

Vleesconsumptie

De onderzoekers oordelen dan ook dat het verminderingspotentieel ten opzichte van de andere sectoren ‘relatief beperkt’ is.

In vergelijking met technische maatregelen zou een forse daling van de vleesconsumptie een enorme impact hebben op de CO2-reductie.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer