Landbouw scoort goed bij Wijffelsprijs

Twee uitvindingen met belang voor respectievelijk de tuinbouw en de akkerbouw zijn vanmiddag beloond met een tweede en een derde prijs bij de Herman Wijffels Innovatieprijs. Het bedrijf dat een zonnestroomverdeler uitvond won de jaarlijkse Rabobankwedstrijd.

De tweede prijs van 30.000 euro was voor NovaLignum uit Zevenbergen. Dit bedrijf maakt gevelbekleding waarvoor plantenafval uit onder andere de tuinbouw als grondstof dient.

NovaLignum levert met deze innovatie volgens de jury meerwaarde voor zowel de tuinbouw als de maatschappij. Plantenafval kost niet langer geld, maar levert als grondstof geld op en dit product creëert nieuwe werkgelegenheid.

Snel aardappels kruisen

De derde prijs van 20.000 was voor Solynta uit Wageningen. Zij hebben een veredelingstechniek ontwikkeld die vier tot tien keer sneller is dan het traditionele kruisen van aardappelrassen. Dit draagt bij aan een duurzamer aardappeloogst, zowel in Nederland als wereldwijd.

De Herman Wijffels Innovatieprijs werd dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt. Er kwamen 743 inzendingen binnen. De hoofdrpijs van 50.000 euro was voor het bedrijf LENS, dat een zonnestroomverdeler ontwikkelde. Deze verdeelt de zonnestroom van één grote installatie op een gedeeld dak over de elektriciteitsmeters van de deelnemende bewoners.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer