Laatste eer gesneuvelde boer meidagen '40

Op het Militaire Ereveld Grebbeberg in Rhenen vindt donderdag de herbegrafenis plaats van boer en soldaat Peter Johannes Litjens. De landbouwer stierf 10 mei 1940 nabij zijn stelling in Katwijk aan de Maas.

Laatste+eer+gesneuvelde+boer+meidagen+%2740
© Ministerie van Defensie

De stoffelijke resten van Litjens zijn op verzoek van zijn nabestaanden overgebracht vanuit het Limburgse Meterik naar het ereveld. Litjens werd in 1905 geboren in Horst, was landbouwer van beroep en ongehuwd.

Hij vervulde in 1925 zijn dienstplicht. De boer werd in april 1939 opnieuw opgeroepen en diende bij het Tweede Bataljon van het 26ste Regiment Infanterie.

Mobilisatie

Dat regiment maakte deel uit van de Peeldivisie. Die eenheid was tijdens de mobilisatie verantwoordelijk voor de bezetting van stellingen en kazematten op de westelijke oever van de Maas nabij Cuijk.

In de vroege ochtend van 10 mei 1940 naderden sterke Duitse troepen de oostelijke oever van de Maas.

Oversteekpogingen

Onder dekking van mitrailleurvuur en geschut deden de Duitse troepen twee oversteekpogingen met rubberbootjes, die succesvol werden afgeslagen. De sectie van soldaat Litjens bemande kazemat 115 en de naastgelegen schuttersputten.

Door de overweldigende vijandelijke overmacht slaagde de derde oversteekpoging. Litjens raakte daarbij ernstig gewond en bezweek kort daarop aan zijn verwondingen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer