FrieslandCampina grootste coöperatie

FrieslandCampina is de grootste agrarische coöperatieve onderneming van het land. Dat meldt de Nationale Coöperatieve Raad voor land- en tuinbouw (NCR) op basis van cijfers over 2012.

De Top 10 bestaat uit dezelfde coöperatieve ondernemingen als in 2012; na FrieslandCampina volgen FromFarmers/ForFarmers, FloraHolland, Agrifirm, Royal Cosun, Coforta/The Greenery, Fresq, Avebe, DOC Kaas en CZAV.

VION is buiten de lijst gehouden, omdat het volgens de NCR strikt genomen geen coöperatie is. De aandelen zijn immers in handen van de ZLTO. Wanneer VION wel wordt opgenomen, zou de organisatie de tweede plaats bezetten.

Omzet

De veertig coöperaties uit de hele NCR-lijst hebben in 2012 een gezamenlijke omzet behaald van 34 miljard euro. Dat is 9 procent meer dan de omzet van dezelfde groep ondernemingen in 2011. VION is in deze cijfers niet opgenomen.

De NCR meldt dat de twee topbedrijven, FrieslandCampina en ForFarmers samen goed zijn voor de helft van de omzet.

Werkgelegenheid

De gezamenlijke werkgelegenheid, zonder VION, komt uit op 50.000 personen, een stijging van 4 procent ten opzichte van 2011.

Het aantal medewerkers van de grootste werkgever, FrieslandCampina, is 40 procent van het totale aantal fte. Het betreft werknemers in binnen- en buitenland.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer