Gronings geld voor kwelders

Provincie Groningen stelt vanaf 2014 400.000 euro beschikbaar voor het beheer van de Groninger kwelders langs de Waddenkust. Daardoor is het gebied beter te onderhouden zodat vee er veilig kan grazen en bijzondere planten en vogels de ruimte krijgen.

De provincie heeft met de stuurgroep Kwelderherstel afgesproken dat het geld jaarlijks beschikbaar komt voor het beheer van in totaal 1.660 hectare. Veel kwelders in Groningen zijn in particulier bezit bij akkerbouwbedrijven.

Omdat de beweidingskosten vaak hoger zijn dan de opbrengsten, scharen veel boeren geen of slechts incidenteel vee in. Daardoor raken kwelders overwoekerd met zeekweek. Door de verruiging neemt de biodiversiteit af.

'Voor meer variatie in de biodiversiteit is het cruciaal dat de kwelders intensiever worden begraasd door runderen en schapen', stelt provincie Groningen.

Waddenfonds

De afgelopen jaren zijn de kwelders langs de noordkust opnieuw ingericht met subsidie uit het Waddenfonds. De kwelders zijn nu beter geschikt voor beweiding met runderen. Ook zijn maatregelen genomen om de veiligheid van het vee te vergroten.

De nieuwe subsidieregeling treedt in 2014 in werking. Boeren en natuurorganisaties kunnen dan een vergoeding aanvragen van maximaal 246 euro per hectare. Onderdeel van de vergoeding is een bijdrage van energieproducent RWE.

Compensatie

RWE investeert in diverse natuurprojecten als compensatie voor de bouw van een nieuwe energiecentrale in de Eemshaven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer