Vocht verdampte deze zomer uit vrijloopstal

De stalverdamping was deze zomer veel groter dan de mestbelasting op de bodem van de vrijloopstal. Het vocht verdampte bijna 'automatisch' uit de bedding, ondervonden deelnemers van praktijknetwerk 'Gebruikers vrijloopstallen'.

De melkveehouders van vrijloopstallen met een folie bovenbouw stopten eerder met compost bijstrooien dan bij stallen met traditionele dakplaten. Ook werd de bodem bij stallen met een folie bovenbouw gedurende de zomer droger.

Bij de vrijloopstallen met een folie bovenbouw droogde de bodem tot gemiddeld 65 procent droge stof. Stallen met dakplaten haalden 50 tot 55 procent droge stof, weten de praktijknetwerkdeelnemers.

Droge stof

Verschillen in droge stof tussen compostbodems en composteringsbodems (houtsnippers) waren deze zomer beperkt. De compostbodem bleek afgelopen zomer te drogen tot de bewerkingsdiepte. Dieper bewerken betekent een diepere droging.

Enkele deelnemers zette de droge toplaag apart, zodat ook de daaronder gelegen compost weer kon drogen, geeft het praktijknetwerk in haar zomertips vrijloopstal - zie bijgesloten pdf - aan.

Composteringsbodem

Bij de composteringsbodems (houtsnippers) is er niet of nauwelijks bijgestrooid. De bodem bleef op temperatuur en voldoende droog. Nu, in de nazomer, worden de stallen klaargemaakt voor de winterperiode.

De een deed dit door oude houtsnippers weer opnieuw in de stal te brengen, de ander begon met nieuwe houtsnippers, geven de deelnemers aan. Een bodem met houtsnippers en blad is snel op temperatuur.

Ruwvoer

Als de houtsnippers te grof zijn en op grasland worden uitgereden, is de kans groot dat deze in het ruwvoer worden teruggevonden. Uitrijden op maïsland is een oplossing. Uitzeven is ook een mogelijkheid, maar brengt extra kosten met zich mee.

Klik voor complete overzicht zomertips op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer