Miscanthus op VIC drie meter hoog

De miscanthus op het perceel bij VIC Zegveld heeft tijdens het tweede groeiseizoen al een hoogte van drie meter bereikt. Dat meldt innovatiemanager Frank Lennssick met het fotoverslag van deze maand.

Wel zijn er grote verschillen tussen de vorig jaar (juni 2012) aangeplante percelen waar te nemen. Uit ervaring van andere deelnemers van praknetwerk 'Slaap Zacht' blijkt dat het olifantsgras op nattere grond duidelijk achter blijft.

Een goede voorbewerking van de grond, onkruidbestrijding en het juiste vochtgehalte van de grond bij aanplant zijn essentieel voor een goede opkomst in het tweede groeiseizoen.

Onkruidbestrijding

Bij de biologische teelt van miscanthus is gebleken dat de bestrijding van onkruid het eerste jaar een cruciale factor is. Beperkte mogelijkheden voor onkruidbestrijding gedurende het eerste groeiseizoen zorgen ervoor dat de miscanthus een achterstand heeft.

In het tweede groeiseizoen heeft het gewas meer moeite om met het onkruid te concurreren. Om dit toch te bestrijden, is er over een strook van het perceel bagger gespoten, om het onkruid te verstikken.

Deze methode heeft helaas geen effect gehad op de groei. Op het biologische perceel is tijdens het tweede groeiseizoen nauwelijks miscanthus opgekomen.

Vijf jaar

Ook de andere netwerkdeelnemers ervaren dat de opkomst wisselend is en hebben te maken met onkruiddruk. Het gewas heeft ongeveer vijf jaar nodig om volledig uit te groeien en levert dan een maximale opbrengst.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer