LTO juicht Duits minimumloon toe

De eventuele invoering van een minimumloon in Duitsland is positief voor de concurrentiepositie van de Nederlandse agrosector. Dat zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.

Bij de onderhandelingen over een nieuwe Duitse regering eist de sociaal-democratische SPD een landelijk geldend minimumloon van 8,50 euro per uur. In de verkiezingscampagne wees de CDU van Angela Merkel dat nog af. Inmiddels lijkt ze op dit punt toe te willen geven.

Een ochtendblad meldde vandaag dat de invoering van een wettelijk minimumloon in Duitsland niet goed zou zijn voor de Nederlandse economie. Maat is daar kort over. 'Ik ben het daar zeer mee oneens. Voor onze sector is het juist goed wanneer het er komt. Onze concurrentiepositie wordt hierdoor sterker.'

Gelijk speelveld

LTO pleit al langer voor invoering van een minimumloon per lidstaat in de Europese Unie, vooral ook om de ongelijkheid in concurrentie weg te werken. 'Bij een open markt hoort een gelijk speelveld voor bedrijven, ook voor de agrosector. Een minimumloon voorkomt constructies en concurrentie ten koste van mensen die het met sociaal minimum moeten doen.'

De Duitse boerenbond DBV heeft een iets andere opstelling. In de aanloop naar de coalitiebesprekingen herhaalde de DBV dat een minimumloon per sector moet worden vastgesteld door de betrokken cao-partijen. De organisatie is tegen een wettelijk vastgelegd minimumloon.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer