Oproep ouders mestsilodrama: onze zoon moet laatste zijn

'Onze zoon zal de laatste moeten zijn. Daar willen we ons voor inzetten', zei melkveehouder Sjef Lemmens woensdag in het tv-programma Bynt van Omrop Fryslân, vader van de 26-jarige Mark die in juni overleed in een mestsilo in Makkinga.

Oproep+ouders+mestsilodrama%3A+onze+zoon+moet+laatste+zijn
© NVT

Op initiatief van de familie Lemmens was er vanavond in Donkerbroek in samenwerking met LTO Noord Ooststellingwerf een bijeenkomst met diverse experts. Daar kwamen zo'n 150 boeren en andere belangstellenden op af. De familie wil alles op alles zetten om betere wet- en regelgeving rondom mestsilo's te krijgen.

Drie mensen kwamen bij het schoonmaken van de silo in Makkinga om het leven: twee van het schoonmaakbedrijf Heeres en Mark Lemmens. Een vierde persoon overleefde het ongeluk.

Reddingspoging

Volgens de familie was Mark de laatste persoon die de silo inging. Hij was achter de stal samen met een hovenier stenen aan het leggen en hoorde hulpgeroep. Daarna spoedde hij zich samen met de hovenier naar de silo.

Uit het verhaal van de familie Lemmens in Bynt blijkt dat Mark de silo inklom en heeft geprobeerd de slachtoffers te redden door ze om te draaien. Daarna probeerde hij uit de silo te klimmen. Halverwege de ladder viel hij naar beneden, zo zag de hovenier die bovenaan de silo stond.

De vader van Mark probeerde met zijn tractor nog een gat te maken in de silo om de slachtoffers uit hun benarde positie te krijgen. Tevergeefs. 'We denken dat Mark het goed vindt dat we er alles aan doen om een herhaling van dit drama te voorkomen', aldus broer Wout in Bynt.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer