CBS: overheidstekort naar 2,5 procent

Het overheidstekort over de periode juli 2012 tot en met juni 2013 komt uit op 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Dat is ruim onder de Europese bovengrens van 3 procent, geeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan. Over heel 2012 was het tekort nog 4,1 procent van het bbp.

Het overheidstekort kwam in het eerste halfjaar van 2013 uit op 2,5 miljard euro. In het eerste kwartaal was er een overschot van 4,5 miljard euro. Dat werd grotendeels veroorzaakt door eenmalige opbrengsten uit de verkoop van mobiele-telefoonfrequenties.

Sociale fondsen

In het tweede kwartaal gaf de overheid 7 miljard euro meer uit dan zij ontving, voornamelijk bij de sociale fondsen. Het overheidstekort is in zowel het eerste als tweede kwartaal van 2013 lager dan in de afgelopen vier jaar in de overeenkomstige kwartalen.

De overheidsinkomsten bleven toenemen. De premie-inkomsten voor de sociale verzekeringen stegen sterk en ook de aardgasopbrengsten en dividendinkomsten namen fors toe. De uitgaven stagneren al sinds 2010, weet het CBS.

Loonkosten

Op loonkosten en aankopen van goederen en diensten is bezuinigd. Het afgelopen halfjaar gaf de overheid hier ruim 1,5 miljard euro minder aan uit dan in het eerste halfjaar van 2012. Ook op subsidies is flink bezuinigd.

De werkloosheids- en AOW-uitkeringen en de uitgaven in het kader van de Zorgverzekeringswet namen met 2,6 miljard euro toe, geeft het CBS aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer