Kwaliteit verkaveling online

LTO Nederland, Dienst Landelijk Gebied (DLG) en het Kadaster hebben onlangs de website www.verkavelenvoorgroei.nl gelanceerd. Hierop staan interactieve verkavelingskaarten die de kwaliteit van verkaveling in Nederland laten zien.

Het is voor het eerst in Nederland dat kaarten de actuele kwaliteit van de agrarische structuur per provincie op deze wijze in beeld brengen. Op plaatsnaam of postcode kan worden ingezoomd op de specifieke verkavelingssituatie en de mogelijke kostenbesparing die een verbeterde verkaveling kan opleveren.
De beoordeling van de kwaliteit van de verkaveling is gebaseerd op het gemiddelde percentage huiskavel, de gemiddelde oppervlakte van de huiskavel, het gemiddeld aantal veldkavels per bedrijf en de gemiddelde oppervlakte van de veldkavel(s).
De informatie op de website heeft nu nog alleen betrekking op de grondgebonden veehouderijen. Samen met Wageningen UR wordt de laatste hand gelegd aan de akkerbouwcijfers.
De website sluit aan bij het project ‘Verkavelen voor Groei’ dat LTO Nederland, DLG en het Kadaster hebben ontwikkeld. Hiermee kunnen ondernemers en betrokkenen in het gebied zelf het ruilplan maken.
Deze aanpak ondersteunt ondernemers en overheden om sneller en goedkoper te komen tot de optimale combinatie van een economisch rendabele landbouw en de inpassing van overheidsopgaven in het landelijk gebied.
De aandacht voor verkaveling is broodnodig, vinden de drie organisaties. Cijfers van het LEI en het CBS laten zien dat landbouwgronden de afgelopen twintig jaar versnipperen: het aantal percelen per bedrijf neemt toe, terwijl de omvang van de percelen – de bewerkbare eenheden - afneemt. Dit kost de sector geld.
Verbetering van de verkaveling levert agrariërs een aanzienlijke kostenbesparing op die kan oplopen tot 200 tot 300 euro per jaar per hectare per bedrijf.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer