Boete voor afwaaiende strootjes

Behalve afvallende bieten, uien of aardappelen kunnen ook afwaaiende strootjes tot boetes leiden bij verkeerscontroles. 'Het gaat om losse lading die moet worden afgedekt', geeft akkerbouwspecialist Anko Postma van LTO Noord aan.

Een Betuwse akkerbouwer werd afgelopen zomer bekeurd omdat strootjes van een wagen met stropakken waaiden.

'De stropakken waren keurig gezekerd, maar de controlerende agent was van mening dat de afwaaiende strootjes een gevaar opleverden voor motorrijders. Een prent van 340 euro was het resultaat', vertelt Postma.

Dagelijkse praktijk

Navraag bij het Openbaar Ministerie leert dat de betreffende wetgeving met ingang van 2014 een fractie wordt aangepast aan de dagelijkse praktijk.

'Er wordt schriftelijk onderkend dat een lading niet afgedekt stro op een vrachtwagen sneller tot hinder leidt dan dezelfde vracht achter een trekker met geringe snelheid', verduidelijkt de LTO-akkerbouwspecialist.

Langzaam verkeer

'Maar als een controlerende agent van mening is dat er te veel losse deeltjes zijn die van de wagen kunnen waaien, mag hij het ook bij langzaam verkeer betitelen als losse lading die moet worden afgedekt', licht Postma die aanpassing toe.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer