Vallei Horstee: gebiedsofferte Oost-Utrecht

Agrarische Natuurvereniging (ANV) Vallei Horstee heeft gisteren een concept gebiedsofferte voor agrarische natuurbeheer besproken met gedeputeerde Bart Krol van provincie Utrecht.

De gebiedsofferte betreft het agrarische natuurbeheer voor de Gelderse vallei. De proefofferte is gemaakt in nauwe samenwerking met LTO Noord, Landschap Erfgoed Utrecht, Waterschap Vallei en Veluwe, projectbureau Vallei en Heuvelrug en Natuurlijk Platteland.

ANV Kromme Rijnstreek wil zich ook aansluiten bij dit initiatief. Opschaling naar heel Oost-Utrecht is wel een wens van de provincie, maar dat ziet niet iedereen zitten.
Zo werkt ANV Het Ark en Eemlandschap aan een eigen gebiedsofferte, omdat het landschap daar geheel anders is dan elders in Oost-Utrecht.

Voorsorteren

Met de proefofferte wordt voorgesorteerd op de nieuwe uitvoering van het agrarisch natuurbeheer, via gebiedscollectieven. Nieuw in die situatie is dat er geen individuele aanvragen voor agrarisch natuurbeheer meer mogelijk zijn.

Boeren worden straks 'leveranciers' van natuurwaarden via een gebiedscollectief. Voor weidevogelbeheer is een gebiedsofferte al in voorbereiding bij de Utrechtse partijen.

Biotopen

Boeren zijn voor de offerte gevraagd naar hun visie op landschap en bedrijfsvoering. De vraag was hoe zij landschap beleven en welke biotopen met bijbehorende maatregelen zij willen oppakken.

Hieruit rolden acht 'Valleibiotopen'. Deze vormen mede de basis voor de gebiedsofferte. Daarbij zijn de doelen voor agrarisch natuurbeheer en de kaderrichtlijn water gekoppeld.

De biotopen bestaan uit houtwallen en elzensingels, zoommantels, natuurvriendelijke oevers, poelen, vloeivelden, tijdelijk water vasthouden en kruidenrijke akkerrand

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer