Minder broeikasgassen ondanks winterkou

De uitstoot van broeikasgassen in Nederland was verleden jaar bijna 1 procent lager dan in 2011. Dat ondanks dat de koude winter zorgde voor een hoger aardgasverbruik voor verwarming, meldt het CBS.

Dit werd echter meer dan gecompenseerd door een lagere elektriciteitsproductie en een lager verbruik van motorbrandstoffen. De uitstoot van broeikasgassen bedroeg 193 miljard CO2-equivalenten, 1 procent minder dan een jaar eerder.

De daling is volgens het CBS toe te schrijven aan het belangrijkste broeikasgas koolstofdioxide (CO2). Het aandeel daarvan in de totale uitstoot van broeikasgassen is in dertig jaar toegenomen van 76 naar 86 procent.

Lagere elektriciteitsproductie

Door de koude winter werd in 2012 meer aardgas verbruikt voor de verwarming van woningen en kantoren. Het leverde 2 miljard kilo aan extra CO2-uitstoot op.

Deze werd gecompenseerd door een lagere elektriciteitsproductie in 2012 (2 miljard kilo CO2) als gevolg van een toegenomen import van goedkope elektriciteit, vooral uit Duitsland.

Wegverkeer

De totale CO2-uitstoot viel in 2012 lager uit dan een jaar eerder door een lager verbruik van motorbrandstoffen in het wegverkeer (1 miljard kilo CO2), blijkt uit de CBS-gegevens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer