Kamp maakt werk van inspraak schaliegas

Provincies, gemeenten en andere betrokkenen krijgen volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken volop de kans tot inspraak over proefboringen naar schaliegas.

Kamp+maakt+werk+van+inspraak+schaliegas
© SZW

In een reactie op een rapport van het Rathenau Instituut wijst de minister er donderdag op dat inspraakprocedures wettelijk zijn geregeld.

Volgens dit rapport zouden in besluitvorming rond schaliegas de lokale overheden buitenspel zijn gezet. Ook zou de overlast voor bewoners te weinig aan bod zijn gekomen.

'Het Rathenau Instituut stelt terecht dat overleg met en inspraak van bewoners en betrokken gemeenten en provincies van belang is wanneer proefboringen overwogen worden', aldus Kamp.

Milieueffectrapportage

'Als groen licht wordt gegeven, zijn een milieueffectrapportage en meerdere vergunningen en instemmingen nodig. In deze procedures is inspraak wettelijk vastgelegd.'

Kamp onderstreept dat er nog geen besluit is genomen over proefboringen. Dat kan pas nadat een onafhankelijke commissie voor een milieueffectrapportage hiervoor advies heeft gegeven.

Onrust

Over proefboringen naar schaliegas is onrust ontstaan in onder meer Boxtel, een van de gemeenten waar deze zouden plaatsvinden. De gemeente zei zich gepasseerd te voelen. Volgens het rapport van het Rathenau Instituut zou Kamp de onvrede over zichzelf hebben afgeroepen door te weinig oor te hebben voor de lokale betrokkenen.

PvdA-Kamerlid Jan Vos zegt het rapport te zullen betrekken bij de definitieve afweging van zijn fractie over proefboringen. 'We delen de visie dat de schaliegasdiscussie in een breder perspectief gevoerd moet worden.' De PvdA staat kritisch in de debat over schaliegas.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer