Vermindering MRSA varkenshouderij kan

Terugdringing van de MRSA-bacterie in de varkenshouderij is mogelijk, maar vraagt om verregaande maatregelen die continue aandacht en inspanningen vergen.

Dat was de conclusie tijdens het symposium van de Bactopath Interventiestudie. Veehouders en dierenartsen lieten zich hier informeren over de resultaten van het anderhalf jaar durende onderzoek op veertig varkensbedrijven.

Het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van Universiteit Utrecht voerde het onderzoek uit.

Maatregelen

Volgen IRAS-onderzoeker Wietske Dohmen zijn op de veertig varkensbedrijven maatregelen gericht op hygiëne, diercontacten en antibioticagebruik doorgevoerd. Het aantal MRSA-positieve bedrijven nam licht af, van 34 naar 31 bedrijven.

Het aantal ESBL-positieve bedrijven nam sterker af, van achttien naar dertien. Voor zowel het voorkomen van MRSA als ESBL bij de varkens zijn meerdere risicofactoren gevonden, waaronder de mate van antibioticagebruik en het aanvoeren van dieren.

Contact

Bij de deelnemende veehouders zorgde frequent contact met MRSA- en ESBL-positieve varkens tot een grotere kans op dragerschap van deze bacteriën.

'We kunnen het dragerschap dus reduceren, maar dit vergt een continue en grote inspanning van betrokkenen', verklaarde Dohmen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer